Sant Jordi és de paper

Sant Jordi és la festa amb majúscules i podria ser perfectament el dia d’ArtQuaderna. Dracs i roses de paper, llibres per tot arreu i la ciutat pintada per les flors. Podríem fer tallers de quaderns i de llibres, per llegir-los, per il·lustrar-los, per restaurar-los, per cosir-los, per decorar-los, per conservar-los, per restaurar-los…

Però quina és la importància dels llibres i dels papers quan sembla que a 2022 siguin objectes absolutament sobrepassats per les pantalles? Fem uns apunts de Sant Jordi des dels papers i els podrem fer valdre. Papers que tenim, que no tenim i els que tenim ben enquadernats.

La diada de Sant Jordi se celebra, d’una manera o altra, des de mitjans del s. XV, no serà fins a l’any 1930 que es comencen a regalar llibres. Però el paper té protagonisme des de molt abans. Fem un recorregut per la història del sant i per la seva llegenda, i veurem com els llibres i els papers són els veritables protagonistes.

Jordi és un màrtir d’aquells que en tenim poca informació, no s’ha trobat la seva “Acta martyrum” -llibre que recull les actes dels màrtirs i la seva mort- sense aquest paper no sabem del cert què va fer i què li va passar, però hi ha un munt d’històries diferents. Sabem, però que l’any 496 el papa Gelasi promulgà un decret on venia a dir que Jordi seria un Sant venerat, i punt. La seva història no la sabrem mai els mortals, perquè només Déu la coneix. Aquí tenim l’escrit que ens dona doncs el punt de partida, ja tenim Sant.

Pel que fa a la seva llegenda, sabem que la primera narració que parla d’un drac, una princesa i un cavaller és del s. Xlll escrit pel Bisbe de Gènova i que després de passar per la refinada cultura musulmana i per un munt de llibres escrits a consciència de ploma, arriba a Joan Amades, ell ho acaba de contextualitzar a Catalunya, i ens fem la llegenda ben nostra.

Ara Sant Jordi, la princesa i fins i tot el drac han canviat. Les febles han passat a ser valentes empoderades que ja no s’enlluernen amb l’espasa. Els cavallers poden mostrar més sentiments que el valor i fins i tot els dracs són porucs i vegans. Doncs molt millor, les llegendes també evolucionen, es modernitzen i s’actualitzen, i la nova història és tant o més interessant que les seves proveïdores i així tenim llibres, llibres i llibres que són la nostra història i també el nostre present.

Enguany serà per a tots una festa desitjada i esperada, no quedarem sense passejades amunt i avall per veure les paradetes d’una banda i l’altra, fem-ho a poc a poc, gaudint de cada conversa, de totes les abraçades i dels llibres.

El llibre és un objecte fràgil que demana que en tinguem cura i el tractem amb refinada delicadesa. El que enguany us regalin, o que us regaleu, agafeu-lo, passeu les pàgines ràpidament davant del nas i notareu l’olor que desprèn, toqueu els fulls noteu el tacte, mireu atentament el tipus de lletra, acaricieu la portada i el llom. Guaiteu ara la vostra llibreria i busqueu-li el lloc on quedi genial, amb harmonia de color, grandària i temàtica. A casa, a les vostres prestatgeries, els llibres de cada Sant Jordi, van formant part del vostre patrimoni bibliogràfic, que seran ja de les generacions futures.

Gaudiu de la lectura i de Sant Jordi, nosaltres ho farem segur perquè som uns enamorats del paper, dels llibres, de les enquadernacions i de Sant Jordi.

Bon Sant Jordi a tothom!!

 

 

 

 

 

Contacte a través de WhatsApp
Contacte a través de WhatsApp