Lloança a la poesia : les trobairitz dos punt zero

“Si la figura dels trobadors és prou coneguda, les trobairitz han caigut en l’oblit de la història. Contemporànies dels trobadors, van escriure poesies d’una alta qualitat, en les quals deixen entreveure una personalitat literària marcada i diferenciada de la dels poetes homes.”

Fragment de l’article de Cinta Arasa publicat a la revista Núvol (març 2015)

“Sempre hi ha hagut dones escriptores, tot i les dificultats d’accés a la cultura i per reunir el temps i aconseguir l’espai per escriure, l’«habitació pròpia», que reclamava Virginia Woolf. Aquests elements eren un luxe, sí, però no un luxe lluny de l’abast de cap dona. Sempre hi ha hagut dones que han pogut accedir a la cultura i que han excel·lit en diferents àrees del pensament i de la cultura. Aleshores, per què no són conegudes ni figuren als cànons?”

Fragment de l’article de Maria Antònia Massanet publicat a la revista Quadern de les idees, núm. 207

Encetem el mes de maig i, ara que el país se’ns omple de festivals en els quals els versos són els protagonistes (Barcelona Poesia, Espais de Poesia d’Alella, Poesia a les Caves de Sant Sadurní d’Anoia, entre altres), ArtQuaderna aposta per fer ressò de la poesia escrita per dones. Des d’ara i fins al final de juny, acollirem una petita tria de poemes de vuit dones poetes nascudes en els anys 70 i 80 i que formen part del panorama literari català actual.

Aquesta mostra s’inspira en el concepte de les trobairitz o trobadores que van sorgir durant els segles XII i XIII, i que van mantenir una activitat paral·lela -però menys reconeguda- a la dels trobadors. La poesia de les trobairitz aportava la visió poètica i literària de la dona a l’edat mitjana i, malgrat contenir elements comuns, es diferenciava de la dels trobadors pel seu llenguatge espontani i una temàtica més fresca.

De trobairitz només se’n té constància d’una vintena, mentre que es reconeixen més de quatre-cents trobadors. Al llarg de la història, i en molts àmbits, s’ha menystingut la dona i el cas del cànon literari no ha estat una excepció.

Des d’ArtQuaderna volem retre homenatge a aquestes trobadores modernes que avui en dia publiquen poesia i es fan un lloc en el món literari català actual. Les trobairitz dos punt zero. A les nostres parets n’hi trobareu vuit, però n’hi ha moltes més. Només cal que sortiu a cercar-les.

 

Mostra preparada per Anna Garcia Garay, escritora i poeta (Sabadell, 1972)

Espai ArtQuaderna. Maig-juny 2023

Contacte a través de WhatsApp
Contacte a través de WhatsApp